Konečně jsem se k nim odhodlala. Moje nejoblíbenější lahůdka ze školních jídelen. Přidávat jsem si chodila i třikrát.
BAVORSKÉ KOBLIŽKY
500 g polohrubé mouky, 50 g rozpuštěného másla, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 35 g droždí, 4 žloutky, asi 0,25 l vlažného mléka, 2 lžíce rumu, povidla, moučkový cukr na posypání, tuk na smažení
Z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí, mlékem a rumem. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho na teplém místě kynout. Vykynuté těsto na pomoučeném vále zlehka vyválíme a kulatou formičkou (případně skleničkou) vykrajujeme kolečka. Necháme je ještě chvíli kynout. Mezitím si rozehřejeme tuk na pánvi a před vložením kobližku na pánev ještě uděláme uprostřed každého malou jamku. Smažíme jako první jamkou dolů. Osmažené kousky plníme povidlami a sypeme cukrem.
PONCOVÁ, Svatava, HORECKÝ, Vladimír. Velká barevná kuchařka: pro mladé rodiny a šikovné hospodyňky. KNIŽNÍ EXPRES OSTRAVA. ISBN 80-7347-006-3
Žádné komentáře:
Okomentovat